Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Για την Ελίζα - Κώστας Γαρμπής







Για την Ελίζα

Κώστας Γαρμπής


Για έναν μεγάλο έρωτα μας μιλά στην παρούσα συλλογή ο Κώστας Γαρμπής. Εμπνευσμένος από μια προσωπική εμπειρία, συνεχίζει με τον ποιητικό λόγο την παλιότερη κατάθεσή του για το ίδιο θέμα, στο μυθιστόρημα Μια παρτίδα σκάκι (εκδόσεις Τυπωθήτω, 2002). Θέμα εδώ, όπως και εκεί, ο έρωτας του Αννίβα, μετενσάρκωσης του μεγάλου Καρχηδόνιου στρατηγού, και της Ελίζας, της διαχρονικής γυναίκας. Και όμως, ταυτόχρονα, οι ήρωες, μπορεί να ειδωθούν ως δύο απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας. Δύο άνθρωποι συνθλιμμένοι μέσα στους προκαθορισμένους κοινωνικούς τους ρόλους, αλλά που ταυτόχρονα δυσανασχετούν και αναζητούν την αυθεντικότητα, βρίσκοντας καταφύγιο στον έρωτα. Πόσο πραγματικό μπορεί να είναι αυτό το καταφύγιο, πόσο μπορεί να μας λυτρώσει από την αγχώδη πάλη για την επιβίωση και να μας υψώσει στην αιωνιότητα; Ο ποιητής δίνει τη δική του απάντηση σε τούτο το παντοτινό ερώτημα, κάνοντας ταυτόχρονα ένα έμμεσο σχόλιο για την ανεδαφική εποχή μας.

Ο συγγραφέας ζει και εργάζεται στην Αθήνα με άλλο όνομα. Είναι ήδη γνωστός στο σκακιστικό κοινό ως Αννίβας Αρνέλλος με το μυθιστόρημά του Μια παρτίδα σκάκι (2002), μια ενδιαφέρουσα κριτική των κοινωνικών συνθηκών με φόντο την «Αθάνατη Παρτίδα» του Άντερσεν, που είχε τύχει θετικής υποδοχής. Έχει δημοσιεύσει όμως και σειρά άλλων λογοτεχνημάτων:
Με το ψευδώνυμο Αννίβας Αννίβα Αρνέλλος: Αϋπνίες (Δοκίμιο, 2010), Γιατί με Ξυπνήσατε Λόρδε Κάρναβον (2007).
Με το ψευδώνυμο Κώστας Ασίνης: Έρωτας στο Γαλαξίδι (Νουβέλα, 2008), Ένα υπόθετο Γλυκερίνης (Παραθεατρικό, 2003).
Με το ψευδώνυμο Κώστας Γαρμπής τις συλλογές: Μικρές Παγίδες: Φονική ποίηση
για προχωρημένους αρχάριους (2011), Εφτά ερωτικά (2010), Ένα κουαρτέτο για τη Μαρία Πολυδούρη (1994), Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ’ ένα μικρόψυχο καιρό; (1982), Οδυσσέας και άλλα στιχουργήματα (1981).

Σελ. 96•Σχήμα: 17X21 •Τιμή: 11,90€
ISBN: 978-960-99284-6-5
Κυκλοφορεί: Σεπτέμβριος 2012 
Εκδόσεις Φαραί, Αθήνα 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου