Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αϋπνίες - Αννίβας Αννίβα Αρνέλλος



Αϋπνίες

Αννίβας Αννίβα Αρνέλλος


Από τη Φαραί Α.Ε. Εκδοτική κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αννίβα Α. Αρνέλλου Αϋπνίες. Ο συγγραφέας (ψευδώνυμο ενός Αθηναίου δικηγόρου και σκακιστή) έχει δώσει στο παρελθόν και άλλα λογοτεχνικά έργα όπως το ενδιαφέρον σκακιστικό μυθιστόρημα Μια Παρτίδα Σκάκι (Αθήνα 2002), η ποιητική συλλογή Μικρές Παγίδες (Αθήνα 2011), κ.ά. Στις Αϋπνίες, με την πρωτότυπη μορφή της αφήγησης μιας βραδινής περιπλάνησης στα ράφια της βιβλιοθήκης του, προβαίνει σε ενδιαφέρουσες φιλολογικές κρίσεις για το έργο κορυφαίων λογοτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.
    Το βιβλίο περιλαμβάνει μικρά αλλά πυκνά άρθρα για συγγραφείς όπως οι Μπαλζάκ, Γκόγκολ, Τολστόι, Ρομαίν Ρολάν, Σίλερ, Ουγκώ, Έλιοτ, Μπέρναρ Σω, Ευγένιος Ο’ Νιλ, Γκόγκορα, Πεσόα, και αρκετοί άλλοι. Ιστορώντας την επίδραση που άσκησαν πάνω του οι μεγάλοι δημιουργοί ο Αρνέλλος αξιολογεί την οπτική και τις τεχνοτροπίες τους, αλλά και τις κοινωνικές αναφορές και ανησυχίες τους. Η αφήγησή του έχει έτσι έναν προσωπικό τόνο, δίνοντας όμως ταυτόχρονα ένα μικρό πανόραμα των ρευμάτων της σύγχρονης τέχνης.
Όπως ο ίδιος το θέτει:
Ακόμα μια αϋπνία, ακόμα μια νύχτα συναρπαστική με τη Μεγάλη Ερωμένη της ζωής μου ολόκληρης, την βιβλιοθήκη μου. Στέκω μπροστά στα ράφια μου και συνειδητοποιώ τη φτωχή καρτερική σοφία της βιοτικής μου πείρας, αλλά και την άγονη σοφία της βιβλιοφαγίας μου. Και ξαφνικά, να ένα μεγάλο έργο, που σε αναγκάζει να σκύψεις πάνω του φιλοπερίεργα και ν’ ανακαλύψεις το πρόσωπό σου, να βρεις την ανταπόκριση που επιθυμείς, να βρεις την αθανασία της συλλογικής ανθρώπινης πορείας.

Σελ. 101
τιμή: 11,90€
Εκδόσεις Φαραί, Αθήνα 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου