Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η Μέσα Γη - William Morris







Η Μέσα Γη

William Morris


Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας


Ο Άγγλος πεζογράφος, ποιητής, ζωγράφος, θεωρητικός του σοσιαλισμού και σχεδιαστής Ουίλιαμ Μόρις (William Morris, 1834-1896) πέρασε μια ζωή γεμάτη πολιτική και επαγγελματική δράση. Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, αλλά και στη διαμόρφωση της αισθητικής της διακόσμησης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, κατέκτησε μια θέση στη λογοτεχνία του φανταστικού που θα ζήλευαν πολλοί συγγραφείς του είδους. Τα μυθιστορήματα και οι νουβέλες του εισήγαγαν για πρώτη φορά στο είδος τη δημιουργία μιας ξεχωριστής «γεωγραφίας», την οποία μιμήθηκε, εν πολλοίς, ο Τόλκιν.
    Οι ιστορίες του Μόρις δεν διαδραματίζονται ούτε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον, αλλά –ανεξάρτητα από το ιστορικό περιβάλλον– σε παράλληλους κόσμους, κόσμους στους οποίους καλεί τον αναγνώστη να εισέλθει, επανεξετάζοντας τις αξίες του δικού του κόσμου.  Άλλωστε, η θεμελιώδης άποψή του, εφαρμοσμένη σε κάθε πεδίο των δραστηριοτήτων του, είναι η «αισθητικοποίηση» της ανθρώπινης ζωής, η ζωή μέσα στην τέχνη και την αισθητική απόλαυση.
    Την αρχή αυτή ακολουθεί και η νουβέλα Η Μέσα Γη, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1856, σε δύο συνέχειες στο ένατο και δέκατο τεύχος της επιθεώρησης Oxford and Cambridge Magazine. Θέμα της: Ο νεαρός ιππότης, που σκορπίζει τη ζωή του σε ανελέητες σφαγές, περνά σ’ έναν παραδείσιο τόπο, όπου θα ανακαλύψει την αισθητική πλευρά της ύπαρξης.  


Απόσπασμα από το βιβλιο:

    Mήπως ξέρετε που είναι η Μέσα Γη; Την αναζητώ τόσον καιρό!
    Πώς και δεν την βρήκε κανείς μας μέχρι σήμερα; Ήταν πολύ κοντά στον τόπο μας αλλά δεν είχαμε καιρό να ψάξουμε ούτε άλλο πράγμα της προκοπής να κάνουμε με τόσες βασανιστικές φροντίδες που μας ζώνουν από παντού: φροντίδες για μεγάλα πράγματα, σπουδαία πράγματα –αδέλφια μου!– και όμως μικρά, τόσο μικρά, αν το καλοσκεφτεί κανείς. Η ζωή μας περνά μέσα σε ταραχές: να κάνουμε ο ένας τον άλλον να υποφέρει. Δεν καταλαβαίνουμε την καρδιά του διπλανού μας και πικραίνουμε αυτούς που δεν πίκρανε ο Θεός. Τι συμφορά! Πώς να βρούμε τη Μέσα Γη; Μας μένει καιρός;
    Και όμως ποιος δεν την ονειρεύτηκε; Και ποιος δύστυχος –επειδή ήξερε πως ονειρεύεται– δεν ένοιωσε το δροσερό νερό στα πόδια του, δεν είδε τα τριαντάφυλλα να τον στεφανώνουν, δεν άκουσε τους ανέμους να ψιθυρίζουν ανάμεσα στα φύλλα της οξιάς και της μοσχολεμονιάς, στη Μέσα Γη;

Σελ. 64 •Σχήμα: 14X16,5 •Τιμή: 11,00€
ISBN: 978-960-99284-4-1
Κυκλοφορεί: Απρίλιο 2012 
Εκδόσεις Φαραί, Αθήνα 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου